Cursus Molukse pitjit en Wellness.

Terug naar de eenvoud.

We zijn ermee opgegroeid. In de 60er jaren, in de Molukse woonoorden ( kampen ) en later in de woonwijken kende je wel een tukan pitjit,( masseur ) of iemand die kennis had van de heilzame kruiden.

Het lesprogramma  bevat de volgende lesonderdelen:

. pidjiet kaki ( voetmassage ) 6 uren

. hoofd, nek en schoudermassage ( zittend op een stoel, of op bed ) 6 uren

. rug massage. Liggend of op een stoel. 6 uren

. arm- en handmassage 3 uren

. kruidentheorie 3 uren

. het maken van kruidenbuidels 3 uren

. Topoe  en oekoep air panas ( Molukse stoombad ) 3 uren

. Theorie en contra-indicaties 3 uren.                                 Totale lesuren 33 uren.

De lessen worden in het Nederlands en Moluks Maleis gegeven.

De laatste 4-5 jaren kwam dit ook op mijn pad.
En nu wordt het tijd om het door te geven.
Aan mijn leeftijdgenoten, de kinderen, de kleinkinderen....
Thaise massage is mijn vak, maar de traditionele Molukse healing voel ik als een "must" om deze kennis door te geven.

Op 6 januari 2020 beginnen we met een kleine groep mensen aan deze cursus.
Zo blijft het erfgoed voorbestaan.

 

Pitjit dolo: zoals onze vader, moeder, oom of tante  zouden zeggen wanneer ze gemasseerd willen worden. Vrij vertaald: Ga ( mij )  eens even masseren.

Lien Siwalette, die wekelijks massagebehandelingen geeft aan de Molukse senioren  in Assen,  kwam op het idee om een aangepaste cursus te verzorgen aan mantelzorgers en geinteresseerden, waarin de traditionele pitjit, de kruidentheorie - en kruiden behandelingen worden bijgebracht.

Zelf is Lien docent in de traditionele Thaise massage en werkt nauw samen met de T.M.C. school, gevestigd in Chiang Mai, Thailand.

Voortzetting massage nalatenschap.

In het verleden werden massagetechnieken mondeling doorgegeven van generatie op generatie binnen de Molukse- en Indische families. Sommigen van jullie zullen zich nog het lopen op de rug van vader, moeder of een ander gezinslid  herinneren.

In de 50er jaren woonde ik met mijn ouders en mijn oudere zus Lily in Schattenberg, het voormalige Kamp Westerbork. Van kleins af aan werd mijn zus regelmatig gemasseerd omdat ze astma had. Lily herinnerde zich nog goed dat ze massagebehandelingen kreeg met kruiden. Ook werd er regelmatig  Topoe air panas toegepast. Vrij vertaald: het kloppen  met hete handdoeken op het lichaam, voor velen onder ons nog bekend.

Helaas wordt deze kennis minder doorgegeven en dreigt dan ook verloren te gaan.

Toen mijn ouders  op leeftijd waren, vroegen ze mij regelmatig om hun te masseren. Ik had geen idee hoe het moest, je deed het gewoon. En wanneer er werd gezegd dat het hielp, nam je dat aan. Van het een kwam het ander. Ik werd de tukan pitjit binnen de familie. Ja, dat deed je gewoon. En alles op gevoel.

Nalatenschap.

Toen ik in 2003 professioneel masseur werd, kwamen de 1e generatie Molukkers uit Assen en Boven Smilde  bij mij,  om zich te laten masseren. Of ik kwam bij hun thuis. Tot nu toe kom ik  nog wekelijks naar het verzorgingstehuis om te masseren.

En nu wordt  het voor mij tijd  om wat rustiger aan te doen. Dat betekent dat ik in de nabije toekomst minder massages aanneem, maar wel  massagecursussen en trainingen blijft geven. Mijn bedrijf heet Thai Massage Holland en ik ben aangesloten aan de Thaise Massage School in Chiang Mai, Thailand.

Voor de Molukse ouderen zou het zo  fijn zijn als er  nieuwe “tukan2 pitjit” van Molukse afkomst erbij komen, die de massage nalatenschap kunnen overnemen. Ik denk vooral aan bejaardenverzorgenden, mantelzorgers, gepensioneerden en liefhebbers.

Naast mijn beroep als therapeut en docent Thaise massage heb ik ook kennis van de Molukse traditionele kruiden, en de massages. Hierbij dank ik mijn familie op Ambon en Mw. Tatuhey- Marlissa uit Assen, die mij deze waardevolle kennis hebbrn doorgegeven.

Daarom heb ik een lesprogramma bedacht dat bijzonder geschikt is voor de senioren. En natuurlijk is het ook geschikt voor iedereen.