Jakarta 03-11-22

BLOG: The Maluku Way of healing.

De aanzet om een blog te schrijven komt meestal uit mijn eigen ervaringen die ik meemaak tijdens mijn reizen, zowel in Thailand als op de Molukken.
Mijn nieuwsgierigheid naar de authenticiteit van de manier van Oosterse healing brengt mij ertoe, dat ik  de juiste personen tegenkom met dezelfde enthousiasme die mij liefdevol hun eigen healing kennis aan mij doorgeven. En ik geef mijn geleerde kennis aan hun door, zodat er een wisselwerking ontstaat die voor iedereen past en met dankbaarheid wordt aanvaard.

Massage ( kennis ) uitwisseling:

Alles gaat op gevoel.Usi Dana Matakena, mijn masseur die mij trouwens ook prachtige technieken heeft bijgebracht zoals de SPEL en VUURCUPPING volgt tijdens haar massagebehandeling de blokkades die toevallig ( ?) op dezelfde Sen energielijnen liggen. Krachtige handen die geen enkele blokkade overslaat.
Nou, ik heb het geweten.
Gisteravond heb ik haar gemasseerd. We zijn erachter gekomen dat we dezelfde urut, pitjit, massagetaal spreken. Termen als urat tekumpul , bebuku ( blokkades ) worden verschillende malen gebruikt. Het is zo herkenbaar.......

We leren van elkaar:
Usi Dana is net zoals ik een senior masseur, die alles feilloos aanvoelt.
Ja, dat mag wel gezegd worden na al die jaren….
Ik heb in de 3  weken dat ik in Suli, Ambon ben,  allerlei mensen voorbij zien komen die ze heeft geholpen met allerlei verschillende fysieke klachten.
Hoewel zij geen enkele Thaise massage achtergrond heeft, heeft ze zoveel massage ervaring dat ik haar de Thaise Tok Sen massagetechniek heb geleerd, om zo haar handen en vingers te verlichten.

Ontmoetingen:

In het dorp Mamala ontmoette ik bij toeval in 2018  Mama Aisa Malawat. Zij is tukang urut, ( masseur) en bezit de kennis van het maken van een bepaalde olie die alleen door de Mamala gemeenschap gemaakt wordt, en waarbij de traditie bewaard wordt.
Een tweede ontmoeting met mama Aisa heeft vorige week plaatsgevonden. Ook zij is senior maseur, net zoals usi Dana en ik.


Pass on the heritage.
Lain bantu lain / elkaar helpen
What a blessing.
 

foto boven: massage kennis uitwisseling. TOK SEN

Foto boven: elkaar masseren.

Foto boven: KOP API  ( vuur cupping )

Foto boven: massages uitwisselen.

Massagekennis delen SPEL techniek                                                                         Heilzame kruiden zoeken voor de stoombaden.

Upuk of Ukup. Stoombad met heilzame bladeren.                                                       KOP API ( Vuur cupping )

Minyak Mamala                                                                                                       Elkaar masseren. Tok Sen.